top of page
Tønes high res foto Tommy Ellingsen_raster.png

Foto: Tommy Ellingsen

Tønes 
Incredible Guitar Strings' Day - Lyse Netter lørdag 10. juni!

«sånn koga eg..»
Frank Tønnesen AKA Tønes – antihelt og bejublet nasjonal sangpoet. Pønketrubadur og mildt motvillig Spellemann.

Den eneste gangen jeg har sett Frank oppfarende, dog i entusiasme, var da jeg var på besøk og fisket sjøørett med ham i hans ‹egen› elv, Soknaelva. Sakki! utbryter Frank der vi dro i havn en sjelden slugger, godt gjemt i nattens mulm og mørke.

Jeg satt meg ned for å skrive noen ord. Men satt plutselig stuck i en rasende tidsmaskin, mimrefest og ren kjærlighetserklæring – om oppveksten i Dalane, om Soknatun og Jollyband – grønsj, pønk og metal. Om Røde Knær, og det purpurrøde Pol Pot-trommesettet som Ivar og jeg kjøpte av trommisen hans, om et karneval av stilarter og nydeligste Frode i Egersund med Nirvana og sikksakk i øynene, og triangelet Sokndal-Egersund-Moi. Elverhøy og Joakim på Hvelvet og om Fjellparken. Om alle de byas-greiene alle de andre holdt på med. Om Helleren, Aukrust og Myrild Bergsprekkens innerste hemmeligheter, og ikke minst alt dette om de mystiske Pærene (lokal sekt i Egersund). Dette var lenge før Exit og historier om Vindparker, forduftede verdier og harry, lokale nyrike. Old times og rampestreker på baksiden av Bedehuset var bedre og mer juicy stuff.

Jeg stoppet opp og innså at dette bare ble bare tull, og jeg har allerede vært altfor intern her. Poenget er, at det er nettoppp her fenomenet Tønes' sanger og historier kommer fra. Og nå kommer du altså til Møllebyen. Det gleder vi oss vilt til. Og nå som mossingene har endelig begynt å skjønne hva du synger i sangene dine kan det faktisk bli ganske så fint! Så kan kaste deg inn i ISB-jam'en, med det du måtta ha å mene om Fairport Convention, Steeleye Span eller bare hoppe direkte til Nick Drake, Mountain Goats, Bonnie Prince Billy & Palace, Silver Jews og Pavement.. og alle de jeg vet du er så glad i.

Fy Så Fort Tio Gjenge!

Hilsen Emil

Lysenetter ikon6.png
Lysenetter ikon5.png
bottom of page