
Cezinando
Cezinando har preget hitlister og radiobølger, og har blitt belønnet med en rekke priser. Han har også markert seg som en enestående liveartist, og har tatt konsertgjengere landet over med storm med sine eksplosive show. I 2020 slapp han sitt femte album, “Et godt stup i et grunt vann” – som ble trillet seksere etter og trukket frem som en av årets utgivelser (Aftenposten, Dagbladet). I kjølvannet av slippet, sto to utsolgte konserter på Sentrum Scene i Oslo for tur. Pandemi utsatte den planlagte festivalsommeren samme år, men nå gleder Cezinando til å få spille for publikum igjen!
Metteson
Metteson er musikken du spiller av når du lener hodet mot ruten i bilen og drømmer at du er med i en musikkvideo. Det er lydsporet til første første tur på byen i ny skinnjakke, og til nachspielet etterpå, enten om du er lykkelig fordi du fikk klina med den vakreste på dansegulvet, eller depper fordi du ikke turte danse. Metteson er store følelser, og sender tankene til åpent hav og turer i kabrioleten langs kysten.
Nå står EP’en «Convince me» på trappene, som forsøker fylle et lite format med så mye følelser, kraft og glede som mulig. «Convince me» er en konsentrasjon av all den energien og de bølgedalene man opplever i 20-åra, og for Metteson er det er slutten på en lang bryggeperiode for musikkprosjektet, og champagnekorken som skyter ut og starter festen for det som kommer til å bli en stor musikalsk artistreise!


Daughters of Reykjavík (IS)
Daughters of Reykjavík (Reykjavíkurdætur) (IS) er et kvinnelig hiphop-kollektiv med base i Reykjavík. Bandet består av ti medlemmer og er kjent for sine dynamiske tekster og energiske sceneopptredener.
De har hatt stor innvirkning på musikkscenen på Island siden de første gang trådte inn på scenen i 2013. Det tok ikke lang tid før de også begynte å få oppmerksomhet i utlandet og etter en meget overbevisende forestilling på Iceland Airwaves-festivalen i 2015, har de holdt konserter på festivaler over hele kontinentet blant dem FiB i Spania, Trans Musicales i Frankrike og på Roskildefestivalen i Danmark.
Jonathan Bree (NZ)
Jonathan Bree er kjent for melodiske komposisjoner der han crooner om moderne liv og kjærlighet tungt orkestrert med ekte strykere, horn, celeste og sopranvokal. Arrangementene hans henter tydelig innflytelse fra orkestrisk pop fra en svunnen tid (Lee Hazlewood & Nancy Sinatra), men mange av sangene dypper inn og ut av avantgarden på en måte som også er utpreget moderne.
Han har utgitt tre album under eget navn, sist «Sleepwalking» fra 2018, men har en fortid også i bandet The Burnettes og har blant annet samarbeidet med Princess Chelsea.
Hans banebrytende virale hit «You’re So Cool» fra albumet «Sleepwalking» ble kåret til Video of the Year av Time Out New York, videoen har for tiden over 13 millioner visninger på YouTube.


Whammyboy
Bak artistnavnet Whammyboy står 23-åringen Noah Johansen fra Moss. Med sin drømmende space pop har artisten, som så langt bare to gitt ut to singler, allerede rukket å markere seg. Whammyboy er én av artistene P3 har mest troen på i 2021 både nasjonalt og internasjonalt.
Whammyboys drømmende univers med svevende lydbilder, catchy hooks og energiske uttrykk, gir deg musikk inspirert av de beste elementene fra artister som MGMT, Tame Impala og Empire of The Sun.
I juni løpet av slipper han sin andre singel «Like We Used To», en låt om nostalgien rundt det å være nyforelsket.
Det er nå 25 år siden Jaga Jazzist debuterte med albumet «A Livingroom Hush» – et album som ble kåret til ‹årets beste jazzalbum› av BBC og som skapte sjangerforvirring her til lands med sin fusion av jazz, progrock og elektronika.
Siden har de utgitt flere album, sist «Startfire» i 2015, og høstet mangfoldige priser og nominasjoner.
Nå er de altså endelig klare for å spille i Moss. Vi gleder oss!

Jaga Jazzist

Kenneth Ishak
Kenneth Ishak er aktuell med nytt album og er booket til Lyse Netter – som arrangeres for tredje gang i fullt format 10.-11. juni 2022.
«Native Tongue» er det nye albumet til musiker og produsent Kenneth Ishak. Albumet er hans femte soloalbum, og det første siden 2011s «Kenneth Ishak & The Freedom Machines». Siden den gang har Ishak holdt seg opptatt som produsent og som frontfigur i bandet Beezewax (som han var med å starte som tenåring), prosjektet Heyerdahl og litteratur- og musikkduoen Universet med forfatter Bård Torgersen. Han har en lang karriere som artist der han sjelden har tatt noen opphold. Det har vært kontinuerlig aktivitet med turnéer rundt i verden som har bragt ham til scener overalt fra Brasil til Japan, og med en samlet diskografi femten album, der «Native Tongue» vil bli det sekstende.
Hello Departure (Moss) ble startet som et kunstprosjekt av Øystein Weibell og Markus Stabel. I 2014 hadde de sin første utstilling med lyd, video og digitaltrykk på No 13 Contemporary, et visningsrom for samtidskunst i Fredrikstad. Siden den gang har flere medlemmer kommet til, og kunstprosjektet har vokst til bandet du kan høre på Lyse Netter i 2022.
Med erfaring fra det analoge, stjeler bandmedlemmene fra det elektroniske og jobber med å få det komplekse til å låte umiddelbart.
I tillegg til ovennevnte medlemmer består bandet av Øistein Markus Holm, Tommy Gagnes og Pål Dixon Sandberg. Hello Departure er deres siste musikalske prosjekt.

Hello Departure

Silvana Imam
Når du ser Silvana Imam er det dine kamper, din bakgrunn og din kjærlighet du møter. Silvana Imam er din stemme, dine knyttede never. Dine føtter som tar deg fremover, bortover og tilbake. Og du er Silvana, hennes stemme er din. Det er Silvana Imams tid nå. Enda mer enn noen gang før. Det finnes en bevegelse rundt henne, en rørelse som er langt mer enn bare rap. Den finnes i det visuelle uttrykket, den emosjonelle vekten på tekstene, i bevisstheten, og i musikken. Det er en stemme som har vært høylytt i 2015. Imam vant Musikförläggarnas Pris i kategorien «Årets tekstforfatter,» og har blitt nominert til «Guldmicken» på P3 Guld galan 2016.I 2015 slapp hun den kritikerroste EPen «Jag Dör For Dig». «Jag är Naturkraft»-turneen tok henne til seks forskjellige land under sommeren 2015, hvor hun blant annet besøkte Paris og New York. Under besøket til sistnevnte fikk hun muligheten til å gjeste radioikonet Sway Calloway i “Sway in the Morning” på Sirius XM der hun fikk fremføre låten “Imam Cobain” live. Hun har spilt på South by Southwest i Texas USA, Filmfestival i Mexico, Roskildefestivalen i Danmark, og Øya og Slottsfjell her hjemme i Norge. I mars 2016 kom albumet «Naturkog raft» som ble hyllet av både kritikere og publikum. Noen måneder tidligere på Grammisgalan 2016 ble hun kåret til «Årets artist», den første rapperen til å ta hjem denne kategorien. I 2019 gav hun ut sitt foreløpige siste album «Helig Moder». Imam var alles favoritt på Lyse Netter i 2018 og det er veldig gledelig at vi nå kan annonsere at hun vender tilbake til Moss og Møllebyen fredag 10. juni.

Den elektriske tannlegestolen
"Den elektriske tannlegestolen" er en interaktiv konsertinstallasjon, sentrert rundt en modifisert 50-talls tannlegestol. Prosjektet hadde premiere under Ultimafestivalen i 2021. Tannlegestolen har transducere og høyttalere montert i sete og rygg. Man setter seg i stolen, og får en bølgeblikkplate påmontert 6 høyttalerelementer lagt over overkropp og ben. Over stolen henger en lyddusj. Og så er man klar for konsert.
Opplevelsen er taktil, overraskende og umiddelbar, og utforsker musikkens fysiske egenskaper. Musikalsk drar prosjektet veksler på støymusikk, EA, ambient og impro. Bak installasjonen står Morten Minothi Kristiansen og Ulrik Ibsen Thorsrud.

Elisabeth Thorsen
kUNST
I lengre tid har Elisabeth Thorsen (f. 1981) jobbet med å lage sko som kunstobjekter og fått internasjonal eksponering for dette med bl.a. utstillinger i Wien, Dubai, Stockholm, Basel, Budapest og Frankfurt. Hun har også blitt presentert i Internasjonale kalendere og bøker om skokunst og skodesign fra hele verden.
Elisabeth har i sin kunstneriske praksis blitt spesialisert med en tilnærming til utforming av skotøy som kunstobjekter. Hun ønsker å formidle en utvidet oppfatning av hva sko kan være. Mer enn bare funksjonelle sko, ønsker hun å utforme objekter som fremstår som både vakre og utfordrende. Mange av skoene har skulpturelle kvaliteter, og er som regel forankret i håndverkstradisjonen, og hun har begynt å utforske sko som verktøy og komponenter i performance (skosåler med trykkplater f.eks).
Under arbeid med utstillinger er hun svært opptatt av lokalet og hvordan arbeidene fungerer i rommet som helhet. Spesielt hvis skoene har en konkret funksjon ønsker hun å vise dem i bruk – for eksempel sko med krittsåler som kan tegne på asfalt. Uvanlige materialer er ofte et viktig utgangspunkt i prosjektene hennes. Resirkulerte materialer som møbler, blyanter, tepper, gardiner og forgjengelige materialer som is, sukker og sportstape har alle blitt inkludert i hennes arbeid.
Elisabeth er også musiker og utstillingene omfatter ofte også video og musikk som underbygger tematikken.
LItteratur
«En av kunstens oppgaver er å gjøre samtiden synlig for oss selv. Og som alle andre bader jeg i samtiden, samtidig prøver jeg når jeg skriver å kikke på den med tilkjempet kritisk distanse fra stupebrettet. Men jeg kan ikke fri meg fra at ideen om distanse føles gammelmodig, som om selve avstanden er ved å forsvinne.»
Morten Langeland (f. 1986) debuterte i 2012 med diktsamlingen Æ æ å. Han har siden utgitt flere diktsamlinger og romaner, sist Sørgerender (Flamme Forlag, 2021) – et maksimalistisk festmåltid, en roman lagt til Oslo i skumring, mars 2022. I 2016 ble Langeland tildelt Stig Sæterbakkens minnepris, og han mottok Sultprisen 2020 for sitt forfatterskap.

Morten Langeland

Kurt Johannessen
kUNST
Kurt Johannessen (f. 1960, Dale) bor og arbeider i Bergen. Han er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi 1981-85, Listaháskóli Ísland 1984 og Slade School of Fine Art 1988-89, London. Han arbeider med performancekunst, bøker, installasjoner og objekter og har blant annet mottatt priser for bøkene sine på London Artists Book Fair i 2004 og 2005.
André Bratten
André Bratten vokste opp i Oslo på grensen mellom en travel by og en tett skog. Denne sammenstillingen har påvirket lydbildet hans som gjennomsyres av kosmisk disco og intens cerebral techno.
På sitt første album, «Be a Man You Ant» (2013) skapte han kosmisk disco med analoge instrumenter som ligner jevnaldrende Lindstrøm, Todd Terje og Prins Thomas, men med en dose tysk minimal techno-innflytelse. Gjennom de følgende tiårene har musikken hans blitt mer eksperimentell. «Gode» (2015) er preget av IDM og ambient, «Pax Americana» (2019) omfavner elektro, og «Silvester» (2020) består av mørke, abstrakte lydlandskap.

Jessica Williams
Jessica Williams (f. 1986) er en norsk-amerikansk samtidskunstner som bor og arbeider i Moss. Utdannet ved The Cooper Union i NYC, Konsthögskolan i Malmö, og Kunstakademiet i Oslo.
I sin kunstneriske prosess som er sterkt forankret i selvpublisering og eksperimentelle kunstnerbøker, samler Williams inn gjenstander fra hverdagslivet, som så bearbeides og foredles. Gjennom språk, estetiske samlinger og tragikomedie, undersøker Williams’ tematikker som identitet og menneskets forhold til natur, forbruk og teknologi. Hun har deltatt i en rekke internasjonale utstillinger over lang tid. I 2022 skal hun blant annet stiller ut på årets Vårutstilling i regi av FFF og Fotogalleriet, Nasjonalmuseets åpningsutstillingen, og på galleri ROM i forbindelse med årets Oslo Architecture Triennale.